2020-05-18

KLAUZULA INFORMACYJNA DLA KLIENTÓW I KOOPERANTÓW

 
W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku  z przetwarzaniem danych osobowych                 i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, dalej: RODO) informujemy, iż na podstawie art. 13 RODO przysługują Pani/Panu określone poniżej prawa związane z przetwarzaniem Pani/Pana                      danych osobowych przez Dyrektora Przedszkola Miejskiego nr 3 „Bajka” w Leżajsku z siedzibą przy ul. Braci Śniadeckich 8, 37-300 Leżajsk  (dalej: PM nr 3 w Leżajsku). Dane osobowe są przetwarzane z poszanowaniem Państwa praw i wolności, w granicach obowiązków wynikających z przepisów prawa.
 
1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest PM nr 3 w Leżajsku. Dane teleadresowe: ul. Braci Śniadeckich 8, 37-300 Leżajsk, email: przedszkole3lezajsk@wp.pl, tel. (17) 242 01 43.
2. Dane kontaktowe do inspektora ochrony danych w PM nr 3 w Leżajsku: Pan Rafał Żelazo, adres email: rafalzelazo@gmail.com lub dane teleadresowe administratora.
3. PM nr 3 w Leżajsku może przetwarzać Pani/Pana dane osobowe w celu zawarcia 
i realizacji umowy; podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. a i b RODO 
4. Pani/Pana dane osobowe będą udostępniane podmiotom uprawnionym do ich otrzymania zgodnie z własciwością, na podstawie przepisów obowiązującego prawa oraz podmiotom współpracującym na podstawie umów z PM nr 3 w Leżajsku w zakresie utrzymania i serwisu systemów teleinformatycznych wykorzystywanych do przetwarzania danych osobowych oraz innym podmiotom współpracującym z PM nr 3 w Leżajsku na podstawie umów. 
5. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej.
6. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane na podstawie przepisów prawa, nie mniej jak przez okres obowiązywania umowy lub do czasu wygaśniecia wzajemnych roszczeń wynikających z zawartej umowy. 
7. W związku z przetwarzaniem przez PM nr 3 w Leżajsku, Pani/Pana danych osobowych, przysługuje Pani/Panu prawo do (z zastrzeżeniem ograniczeń wynikających z przepisów prawa):
dostępu do treści danych (zgodnie z art. 15 RODO);
sprostowania danych (zgodnie z art. 16 RODO);
usunięcia danych (zgodnie z art. 17 RODO);
ograniczenia przetwarzania danych (zgodnie z art. 18 RODO);
przenoszenia danych (zgodnie z art. 20 RODO);
prawo do wniesienia sprzeciwu (zgodnie z art. 21 RODO);
cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem 
   przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.     
   Wycofanie się ze zgody można złożyć w formie wniosku drogą pisemną na adres   
   korespondencyjny Administratora. Konsekwencją wycofania się ze zgody będzie brak
   możliwości przetwarzania danych innych niż wynikające z przepisów prawa.
   Aby skorzystać z powyższych praw może Pani/Pan skontaktować się bezpośrednio                        
   z PM nr 3 w Leżajsku lub z naszym inspektorem ochrony danych.
8. W przypadku uznania, iż przetwarzanie przez PM nr 3 w Leżajsku Pani/Pana danych osobowych narusza przepisy RODO, przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego - Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
9. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych dobrowolne, jednak konieczne do realizacji celów, do jakich zostały zebrane. Odmowa ich podania jest równoznaczna 
z brakiem możliwości zawarcia umowy lub podjęcia czynności przed jej zawarciem.
10. Pani/Pana dane osobowe nie będą przetwarzane w procesie zautomatyzowanego podejmowania decyzji ani procesie profilowania.
 

Przeczytaj, jak przetwarzamy Twoje dane

Tożsamość administratora

Administratorem danych jest Minister Cyfryzacji, mający siedzibę w Warszawie (00-060) przy ul. Królewskiej 27.

Dane kontaktowe administratora

Z administratorem można się skontaktować poprzez adres email mc@mc.gov.pl, formularz kontaktowy pod adresem https://www.gov.pl/cyfryzacja/kontakt, lub pisemnie na adres siedziby administratora.

Dane kontaktowe inspektora ochrony danych osobowych

Administrator wyznaczył inspektora ochrony danych, z którym może się Pani / Pan skontaktować poprzez email iod@mc.gov.pl. Z inspektorem ochrony danych można się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych.

Cele przetwarzania i podstawa prawna przetwarzania

Pani / Pana dane będą przetwarzane w celu realizacji obowiązku prawnego o którym mowa w art. 9 ust. 4 pkt 3) oraz art. 9 ust. 4 a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej.

Odbiorcy danych lub kategorie odbiorców danych

Pani/Pana dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenie administratora tj. Centralnemu Ośrodkowi Informatyki.

Okres przechowywania danych

Dane będą przetwarzane przez okres niezbędny do utrzymania Scentralizowanego Systemu Dostępu do Informacji Publicznej.

Prawa podmiotów danych

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania oraz usunięcia po okresie, o którym mowa powyżej.

Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego

Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych w państwie członkowskim Pani / Pana zwykłego pobytu, miejsca pracy lub miejsca popełnienia domniemanego naruszenia.
Biuro Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO)
Adres: Stawki 2, 00-193 Warszawa
Telefon: 22 860 70 86

Informacja o dobrowolności lub obowiązku podania danych

Podanie przez Panią/Pana danych osobowych niezbędne, do stworzenia stron Biuletynu Informacji Publicznej, o których mowa w ust. 2, oraz przetwarzania informacji publicznych, w tym ich przeszukiwania według kryteriów przedmiotowych i podmiotowych.




Zapoznałem się